dinsdag 23 juni 2015

Pijne voeten dag


"Kom op, iedereen, opschieten", schreeuwt één van de leerlingen (ja, wij commanderen de leraren in plaats van andersom, ze beginnen nu ook al rebels en zeurderig gedrag te vertonen). Het is 8 uur, en eigenlijk wilden we al bij het Empire State Building staan. Maar ja, wat wil je ook met acht mensen die zich 's morgens vroeg allemaal even willen opfrissen. Het gezellige kletsen helpt ook niet echt mee. We halen bij Dunkin Donuts even een ontbijtje. Hier hadden we nog trammelant want ze hadden iets verkeerd aangetikt op de bon ten nadele van ons, dus wij in ons beste Engels dit verteld en geld terug gekregen. Lekker klagen, lekker Nederlands! 

Terwijl we op onze donuts zitten te knabbelen, vinden we onze weg naar het Empire State Building. We hadden verwacht dat we lang moesten wachten bij de ingang, maar we kunnen zo doorlopen. We dachten dat het misschien in het gebouw zelf drukker zou worden, maar het viel reuze mee. We waren zo boven! En wat een uitzicht! Jeetje mina. Bovenop hebben we natuurlijk een leuke groepsfoto gemaakt en Linda heeft heel misschien ook iets voor haar zus gekocht in de Shop. Niet doorvertellen (mam).





Na deze activiteit stond een compleet ander iets op de planning: een school bezoeken. Wij zijn de afgelopen maanden bezig geweest (voor ons profielwerkstuk) om een school te vinden in New York. Ons onderwerp is namelijk: de verschillen en overeenkomsten tussen een middelbare school in Nederland en een high school in New York. Om een lang verhaal kort te maken, het was onmogelijk om tot een typische high school toegang te krijgen. In de laatste weken voordat we zouden vertrekken, heeft meneer Versteeg via zijn Apple school connecties het voor elkaar gekregen dat we de Brearly School in New York konden bezoeken. Dit is een privé school voor meisjes. We wilden dit heel graag bezoeken, ondanks het feit dat dit niet helemaal aansloot bij ons PWS onderwerp, omdat het een privé school is én alleen voor meisjes is. Het enige wat we aan informatie meekregen was: de afspraak is met mr. Abraham op 23 juni om 1 uur en de school is gevestigd op 86th street. We hadden dus geen idee wat we moesten verwachten en hadden ons voorgenomen om het gewoon over ons heen te laten komen... En het was helemaal geweldig. 

Iets na één uur kwamen we aan bij de school, we werden hartelijk ontvangen en zagen de kleurrijke tekeningen al aan de muur hangen. We kregen een visitors pass en mr. Abraham zou er zo aankomen. Er waren allemaal kleine kinderen in de hal, er was namelijk een opening van de zomerschool gaande. Meneer Abraham kwam eraan en stelde zich voor, ook hij was verrast door de omvang van onze groep (hij dacht dat we met z'n tweeën kwamen). Dit maakte hem echter niets uit en hij vertelde ronduit over de school (en wij natuurlijk over die van ons), gaf ons een kleine tour door de school en kreeg het voor elkaar om twee leerlingen die hielpen bij de zomerschool even met ons te laten praten. Ze waren net afgestudeerd maar wilden eigenlijk niet van hun school weggaan. Het was allemaal heel spontaan en we hebben erg leuk met ze kunnen praten. We waren verrast over hun systeem op school en hun over die van ons. Onze scholen waren zo verschrikkelijk verschillend, dit maakte het gesprek erg interessant. Denk bijvoorbeeld aan buitenschoolse activiteiten, vakkenpakketten kiezen en de school (meer dan 12 verdiepingen)! Het is te veel om op te noemen. Het was een erg leuke en vooral gezellige school en we zijn erg blij dat we dit toch doorgezet hebben!




Een paar blokken lopen van de school af, zijn we op de bus gestapt met een hele chagrijnige buschauffeur. Het begon al toen we aan de kant stonden en precies op de millimeter na goed wilde stoppen. Toen we vroegen of de bus naar het Guggenheim museum ging, was ze gelijk geïrriteerd en vroeg wat het was. Nou, als New Yorker moet je dat toch als minste weten, lijkt ons. Een paar stops verder toen een vrouw in een rolstoel de bus in wilde, ging het helemaal mis. Met een chagrijnig hoofd maakte ze plaats voor de vrouw. Ach ja, misschien had ze een slechte dag. Bij het Guggenheim aangekomen, een prachtig gebouw op zichzelf, maar de kunst zelf begrepen we niet altijd even goed. Maar we hebben dan ook een economisch vakkenpakket ;) Wel dachten we bij veel kunstwerken dat dit erg knap was gemaakt en bedacht. 

We aten vandaag bij de McDonalds, omdat we zo snel even niets anders konden vinden. Hierna gingen we naar een sport winkel, we moesten allemaal één maat groter passen dan normaal. Hierna een metrostation gezocht en naar 'huis' gereden. We beginnen het metrosysteem al meer te snappen! Het is eigenlijk vrij logisch. Morgen moeten we om 4 uur opstaan: onze trein naar Washington DC vertrekt om 6 uur!


Voor wie dit leest, wees trouwens gerust, sinds we in New York zijn, hebben we alleen nog maar een arrestatie gezien en een hit & run. Dus, no biggie. 

Love,


Sanne & Linda